25 Kasım 2011 Cuma

Tehtit Altindaki Dolmabahce Sarayi



Istanbul denince ilk akla gelenlerdendir Dolmabahce Sarayi.
Istanbul'un simgesidir.
Sultan Abdulmecit tarafindan yaptirilan ve resmen kullanima acilmasi 1856 yili olan saray bugun 155 yasinda.
Bunca yil deprem, firtina gibi hicbir dogal tehtitten etkilenmeyen Dolmabahce Sarayi bugun dunyadaki en zararli varligin; insanin tehtidi altinda.
Once Dolmabahce Sarayi'nin ust kisminda kalan Swiss Otel insaatiyla ciddi darbe almis Dolmanbahce. Donemin mimari kurallari geregi cesitli yerlerden binanin havalandirilmasi saglanarak rutubet engellenmis, binanin havalandirmalar yoluyla rutubetin curutucu etkisinden uzak kalmasi saglanmis. Bugunun mimarlari, soz konusu mimari kurallara asina olmadigindan mi yoksa umursamazliktan mi bilinmez, ongorude bulunulmayip Swiss Otel'in insaasi tum itirazlara ragmen baslatilmis. Ve sonrasinda tahmin edilecegi gibi binanin alt odalarinda ciddi rutubetlenmeler dolayisiyla yer yer curumeler gerceklesmeye baslamis.
Ek olarak Inonu Stadi'nin sarayin hemen ust kisminda yer alarak binaya denize dogru baski yaptigi ise bilinen bir diger gercek. Bu yuzdendir ki stadin yikilmasi ve baska bir yapi insaatina baslanmasi soz konusu oldugunda bilir kisilerden ciddi itirazlarla karsilasilip konu kapatilmis.
Bugun ise Dolmabahce Sarayi, kapatilmasi stad kadar kolay olmamis olan baska bir insani bina tehtidi ile karsi karsiya. 1929-1939 yillarinda Tutun Deposu olarak insa edilen bina parca parca alinan izinlerle once ici sonrasinda ise disi yikilmak suretiyle tamamen yokedilmis. Yerine ise elbette tahmin edilebilecegi gibi beton yigini bir otel insaati baslatilmis. 14 katli olmasi planlanmis olan otelin 7 kati yerin altina yapilmis. Yapim esnasinda yeralti insaati muze olarak kullanilan Matbah-i Amire binalarinda ciddi catlaklara sebep olmus.
Bir bina insaatinin etrafa verebilecegi zararlar muhtemelen tahmin edilebilen zararlardir. Yerin 7 kat altina yapilacak bir insaatin da hemen yanindaki tarihi binaya zarar verme ihtimali teskil ettigini ufak bir cocuk bile kolayca tahmin edebilir. Dolayisiyla bu durumun, ihmalin otesinde cikarcilik ve kotu niyet barindirdigi dusuncesindeyim.
Insanin bu durumda ilahi adalete inanmaktan baska bir beklentisi kalmiyor.

Cited by
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalHaberDetayV3&ArticleID=1070585&Date=25.11.2011&CategoryID=77
http://tr.wikipedia.org/wiki/Dolmabahçe_Sarayı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.